Møte med UBIT 2010: Universitetsbiblioteket vil bli mer tilgjengelig

Foto: Ernst Vikne, CC-BY-SA

Torsdag 17. september var vi invitert til et møte med prosjektgruppen UBIT 2010 om morgendagens bibliotek og mulig utforming av en ny nettside.

På møtet ble det tatt opp problemstillinger med de løsningene som finnes i dag, både på nettsidene til universitetsbiblioteket og på NTNU-sidene generelt. Vi snakket om hvordan bibliotekets tjenester kan gjøres mer tilgjengelige for studentene, for eksempel ved at man kan få opp informasjon om faglitteratur til egne fag og lenke til en søkemotor for UBiT (f. eks. Google Scholar) i en boks som kan puttes inn i en startside som Innsida 2.0, netvibes, pageflakes.com eller lignende.

Vi i AltUnd tror at man vil få flere til å bruke universitetsbibliotekets ressurser dersom de gjøres enklere å søke i og man kan få opp alternativer for å skreddersy egen bruk. Blant annet ved å få opp en oversikt over tilgjengelig faglitteratur både i bokform og e-bøker eller e-tidsskrifter.

Grunnen til at AltUnd engasjerer seg i utformingen av UBIT 2010 er fordi NTNU legger mye ressurser i å ha en oppdatert fagdatabase og boksamling på biblioteket og det er synd om dette ikke blir fullt utnyttet av studentene fordi det er for tungvint å lete seg frem til ønsket litteratur.

UBIT 2010 er en av våre satsninger høsten 2009.

6 kommentarer om “Møte med UBIT 2010: Universitetsbiblioteket vil bli mer tilgjengelig

 1. Alexander Nossum sier:

  Flott med satsing på UBIT!

  Hva med å muliggjøre «personlige» biblioteker for (vitenskapelige) ansatte ved NTNU. Altså at hver ansatt kan legge inn (ta bilde av strekkode) bøkene som den ansatte har på kontoret. Andre ansatte(/studenter) kan så låne bøkene direkte fra de ansatte. Selvfølgelig med frister o.l.

  Dette ville åpne for relativt mye litteratur som biblioteket ikke har, eller har lite av – i tillegg er det en ganske god utnyttelse av ressursene som finnes på de mange kontor rundt forbi.

 2. Ole Husby sier:

  Interessant forslag, Alexander. UBiT sine bøker registreres i biblioteksystemet BIBSYS. Det er ikke sikkert man vil (eller kan) bruke BIBSYS til registrering av andre bøker. Har du noen ideer om hvilke verktøy som kan brukes til å registrere bøker som står på ansattes kontorer? Har du f.eks. sett på librarything.com ?

 3. Alexander Nossum sier:

  Det er nok ikke ønskelig å legge inn slike «personlige» bøker i BIBSYS-basen. Men kanskje som en «sub-base».

  En mulighet for registrering av bøker (utenom manuelt) er å tilby programvare som tolker et bilde av strekkoden, for eksempel tatt fra et web-kamera (laptop), telefonen eller lignende.

  Librarything er også et alternativ, men jeg savner muligheten for et «formelt» lånesystem der. Fks. via bibsys-lånekort/brukernavn etc. En integrering av librarything i bibsys bør absolutt være en mulighet.

  Håper dere får til noe på dette!

 4. Astrid Sandvik sier:

  Pensumlitteraturen ved Biblioteket for arkitektur/bygg/design og ved Teknisk hovedbibliotek er søkbar i BIBSYS Ask, på emnenummeret. Dette er noe vi har gjort fra og med 2009.
  Vi har ikke fullstendig dekning dessverre, men registrer det vi får informasjon om fra studiehåndbøker og Tapir.
  For veldig mange emner blir pensum «oppgitt ved semesterstart», og listene ligger kun tilgjengelig for studentene, på It’s learning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s