Hvor flinke er vi til å integrere våre utvekslingsstudenter ved NTNU?

For en stund tilbake tok universitetsavisa opp dette spørsmålet

http://www.universitetsavisa.no/ua_lesmer.php?kategori=nyheter&dokid=4965c4598d7349.93198144

VÆR FREMPÅ: Det er ikke bare bare å være ensom når venner tillegges så stor viktighet i vårt samfunn. VI gir deg noen tips som kanskje kan hjelpe.

Bilde er hentet fra nettavisen.no (Shutterstock)

Trondheim er kjent for sin innsats innen frivilligheten. Vi har studenter som er villige til å gå lang for å gjøre byen bedre. (Kan bare nevne noen få som UKA, Samfundet, NTNUi og IsFit). Den sist nevnte er en festival som jobber med bl.a å gjøre samarbeidet mellom studenter på tvers av landegrenser bedre. Dette er veldig flott. Men gjøres det nok for å sikre en god integrering av utvelsklingsstudentene? Jeg ønsker på ingen måte å kritisere den jobben som gjøres, men heller å øke oppmerksomheten slik at flere kan jobbe med å bedre dette.

Jeg vil også nevne at ISU har laget et «buddy-program» der norske og utenlandske studenter kan møtes. http://www.buddy.ntnu.no/ Dette er et veldig god tilbud, men er det kjent nok, og er det god nok oppfølging rundt opplegget. På dette området snakker undertegnet på egne vegne, da jeg har meldt meg til dette prosjektet 2 ganger.

Jeg tviler ikke på at utvekslingsstudentene trives i Trondheim og at de får oppleve mye av norsk natur osv. Den store andelen søkere til NTNU viser det gode rykte byen har. Videre tror jeg flere av studentene reiser på flere turer rundt i landet en den gjennomsnittlige NTNU-studenten (til Lofoten, Geiranger, koieturer osv). Men hvor mange norske studenter blir de kjent med? Og hvor mange nordmenn kan si de har fått en bedre kulturforståelse ved å bli kjent med en utenlandsstudent? Sikkert en del, men nok?

Jeg tror NTNU sitter inne med en stor ressurs når det gjelder studenter vi tar inn. Dette er framtidige samarbeidspartnere for våre studenter og muligens framtidige konkurrenter. Bruker vi muligheten til å bli kjent med markedet godt nok? Like viktig er kanskje muligheten til en bedre forståelse som kanskje kan skape en fredeligere verden. Jeg tror utvekslingsstudentene møter studenter fra hele verden og at de selv for stor kunnskap om dette.

Så hvordan kan vi nå fram til våre studenter og skape et bedre integreringsmiljø? Er det ved at de internasjonale studentene blir plassert på Moholt med stort sett bare andre utvekslingsstudenter. Er det ved å arrangere fester kun for dem. (ofte i regi av ESN http://www.facebook.com/esntrondheim) Eller turer? Vi var 3 norske studenter som ønsket å være med være venner som utveksler fra Tyskland på tur til Geiranger, men fikk høre at dette KUN var for utvekslingsstudenter). ESN gjør muligens den beste jobben av alle for å sikre at studentene får sett det beste av Norge, men kanskje de også kunne sett på muligheten for enda bedre å integrere nordmenn?

Har du noen kommentarer så vær så snill å gi meg tilbakemelding.

Marte :)

9 kommentarer om “Hvor flinke er vi til å integrere våre utvekslingsstudenter ved NTNU?

 1. Pavel sier:

  Marte,

  takk for flott innlegg. Det stemmer alt, ja. På den andre side trenger du ikke være kritisk til det at utenlandske folk får også en del aktiviteter som er tilpasset kun for dem. De er jo allerede så mange slik at ikke alle får å være med uansett. Tenk at også så mange norske kommer med, da blir det igjen kun halv av de utenlandske som kan bli, og oppleve det beste av Norge for å ta med seg hjem disse erfaringer for hele livet… Men du har helt rett med at det kan jo forbedres med mer interaksjon mellom disse utveklingsfolkmasse og snille norske studenter, som tenker litt mer åpen og er interessert i å treffe folk, og dele litt av sin verden med andre. Det trenger ikke være i Gairenger, men kanskje på Ringve, Samfundet, marka, forskjellige verksted, osv. Kanskje er de ikke så sikker de har så mye å dele, og kanskje er de litt skremmet om det blir noe positiv ut av det. Men nordmenn er fryktløse folk i generell, så jeg tror de virker hovedsakelig bra. Platformen, som du nevner, er opprettet, og den er åpen for alle som vil hjelpe til! Jeg kan nevne at samme opplegg fungerer bra i Bergen (buddybergen.com), og egentlig fungerer litt bedre, fordi det er norske som arrangerer det, og det betyr de kjenner lokaler bedre, har bedre kontakter, og mest viktig – ikke bytes nesten alle hver sesong! (slik funker det for ISU, som passer på buddy programmet nå). Derfor – alt står bare til fine menneske som du, som ser at noe mer kan gjøres, og som vil. Bli med, vi trenger deg! Lykke til! (vi kan diskutere mer om du vil)

  Pavel (som fortsatt hjelper ISU litt med http://www.buddy.ntnu.no og som er veldig glad at så mange snille norske studenter velger å melde seg på programmet)

 2. Frederik sier:

  Heisann,

  Først og fremst, tusen takk for at du tar opp dette problemet. Jeg har snakket med mange utvekslingsstudenter når oppholdet deres var ferdig i Trondheim og mange sier: «It was definitely the best months of my life, but I wished I had met more Norwegians..».

  Det å bo på Moholt gjør ting vanskelig selvsagt men også det at det er 1400 utekslingsstudenter hvert semester i Trondheim.
  Dette betyr at når vi (ESN) arrangerer en tur til Geiranger aller Lofoten er det rundt 150-200 studenter som vil være med men kun 50 plasser. Da prioterer vi selvføgelig studentene som er bare her for noen måneder selv om vi har STOR ønske om å integrere de med nordmen.

  Det beste tipset vi gir til de er at hvis de vil virkelig møte mange nordmen er det opp til dem selv med å være med på et sportslag, på ISFIT, UKA, Samfundet, etc..

  Jeg er overbesvist på at buddy programmet kan forbredes og at for eksempel tildeling av buddyer bør skje FØR utveklsingsstudenten ankommer Trondheim (da han har mest spørsmål) og ikke 1 måned etter når han har funnet ut av alt selv.
  ESN har vurdert å hjelpe til mye mer med buddy programmet (siden som du sier Pavel, vi er alle norske studenter med god kunnskap til byen osv) men foreløpig er vi ikke nok i organisasjonen for kunne en bra nok jobb selv vi har utviklert oss fra 4 medlemmer 2 år siden til rundt 20 nå.

  Jeg tror og at linjeforeningene burde være flinkere til å integrere utvekslingsstudentene. Siden det er et mindre antall av de studentene per linjeforening må det absolutt være mulig å regne de med når noe skjer der.
  Noen (linjeforening) er flinke til det har jeg hørt men ikke alle..

  Jeg er overbevist og at vi er på god vei når det gjelder integrering av utvekslingsstudenter ved NTNU men det krever mer arbeid og fler motiverte snille norske studenter ;)

  Hilsen,
  Frederik (som satt som ESN Trondheim leder ett år siden og som sitter nå som landsleder)

 3. Michelle sier:

  Hei,
  kjempe flott at du stiller disse spørsmålene, jeg er helt enig at vi trenger å bli bedre på integrering, og det er nettopp det som er min jobb i buddy programmet. I år er det tatt høyde for å få mer gjort og vi (ISU) har nå oppretter en egen stilling i vårt styre for å sikre dette arbeidet. Det er mye å gjøre, men jeg tror ved tid og med mer erfaring i ryggsekken, kommer dette til å bli mye bedre enn i dag.
  Vårt store problem er at vi, som du sier, ikke er godt nok kjent. Det er et fåtalls norske studenter som kjenner til programmet, noe jeg jobber med å forandre. Og som Fredrik poengterer, de trenger å få en buddy mye tidligere enn de har så langt. I år har ISU fått mer støtt for å utvikle et bedre buddy program, og jeg håper at vi i løpet at dette og neste semester får til nettopp dette. Men det avhenger mye av hvor mange norske studenter som melder seg på, og her har vi en stor utfordring.

  ISU jobber ikke bare med buddy programmet, vi arrangerer også turer og andre sosiale aktiviteter der også norske studenter kan bli med, men på de store turene (Geiranger, Lofoten, Åre osv.) vil vi prioritere de internasjonale studentene. Dette fordi de som både Pavel og Fradrik skriver, er her i noen få månder og vi ønsker at oppholdet deres i Norge skal bli en minnerik tid med mange oplevelser.
  Jeg tror det er viktigere å fokusere på å få til en bedre integrering i Trondheim, det finnes mange flotte sosiale aktiviteter som foregår arrangert av og/eller for internasjonale studenter. Eksempler er blant annet Cafe M i den gamle SiT bygningen, kjeller kvelder og film kvelder i den internasjonale kjelleren (HK24). Disse er ikke forbeholt bare de internasjonale studentene, norske studenter er hjertlig velkommne her, men om de er klar over at disse tilbudene finnes er et annet spørsmål. Hvordan skal vi få ut all informasjonen? Det finnes en mailing liste hvor de internasjonale studentene lett kan nås, men vi har ikke noen tilsvarendes for norske studenter hvor slik informasjon kan sendes ut så langt jeg vet.

  For av avslutte, spøsmålet du tar opp om integrering og om det er godt nok er på min agenda og dagsorden, men får å få til et godt resutat trengs det flere motiverte og engasjerte norske studenter. Uten dem er det vanskelig å få til en god integrering, og i forbindelse med min jobb, et godt buddy program.

  Hilsen Michelle
  (Buddy Program Coordinator, ISU Trondheim)

 4. martetr sier:

  Tusen takk for tilbakemeldinger.

  Frederik: Jeg har også tenkt på muligheten ved å legge litt av ansvaret over på linjeforeningene. Jeg mener de ulike studieprogrammene har en stor ressurs de kan utnytte ved bedre integrering. Kjenner du til noen linjeforeninger som er litt flinkere enn andre og er det noen som er litt mindre flinke?

  Michelle: Dere gjør en super jobb og er helt enig i at mye av problemet ligger i å få engasjert studenter. Men jeg tror ikke det mangler initiativ eller interesse. Studenter i Trondheim er kjent for å være flinke til frivillig arbeid. Jeg tror kanskje en vei å gå er å samarbeide bedre med IsFit da også de ønsker bedre samarbeid mellom studenter på tvers av landegrenser. Jeg har selv luftet ideen med IsFit og venter på tilbakemelding. Videre må mer informasjon til. Gjerne via jungel-telegrafen

 5. Pavel sier:

  Flott diskusjon her. Takk for det, og lykke til Michelle med arrangementer! I noen sesong har vi arrangert buddy quiz hvor de buddy-gjest par konkurerte i forskjellige oppgaver. Tror det var bra arrangementet! Naar vi arrangerte buddy turer, det var ofte ikke mange som kom, fordi det er alltid saa mye som skjer alle steder… Saa man trenger aa gaa litt mer «mainstream» med noen muligheter til alternativer.
  Jeg svarer hovedsakelig for aa forklare hvorfor er det slik at folk faar sin buddy kun ved slutten av august. Det er slik, fordi norske studenter kommer ikke til Trondheim tidligere. Motsatt av det – utlendinger kommer allerede i juli for spraakkurs (mest aller minst mange av dem), og finner vennene sine paa Moholt (utenlandske) som varer hele opphold. Dette kan vi neppe endre og selv om buddy kunne ha vaert tildelt i mai for eksempel, er det vanligvis slik at folk i mai har ikke nok planer for hoest og skal kanskje bli mindre interessert aa melde seg paa. Saa denne foerste grunn er praktisk. Den andre grunn er at vaar buddy program er ikke tilpasset saa mye til «orientering» i de foerste dager. For det faar man kanskje nok hjelp fra andre kilder. Maalet er integrasjon i loepet av semesteret. Da boer det skjer mest. Derfor er det ikke saa viktig om vi begynner kun i slutten av august. Ideen er at buddy kan ta sin utlendinger paa sin fest, til kulturarangementer, eller naar han eller hun deltar paa sosiale aktiviteter med andre norske venner. Det foeles da mye bedre naar man har noen fra landet som naar til ham med aapent hand… Naar det virker som det skal. Og til slutt tror jeg Michelle har gjort veldig bra jobb dette semesteret, det var sjelden vi hadde mer enn 200 norske deltakere!

 6. Michelle sier:

  Det er sant som Pavel sier, at start ideen var å integrasjon i løpet av semesteret. Men dette vil jeg så langt som mulig forandre. I dag er det slik at første macthing av buddyer ikke skjer før midtent/ slutten av september fordi vi ferm til da jobber med å få nok norske studenter. Om vi derimot før en del til å melde seg på før de drar på sommer ferie, vil vi kunne gjennomføre denne matchingen mye tidligere. Dette tror jeg kan være til stor hjelp, samt at det vil starte jungel ekspressen mye tidligere…noe som kanskje vil gjøre til at utfallet bli bedre når det kommer til deltagelse fra norske studenter.

  Jeg tror som Marte sier at det ikke ligger på manglende interesse eller initiativ, men på manglene viten at det eksisterer et slikt program. Min utfrodring ligger her, hvordan få ut informasjon som vekker interesse. Vi vil forsøke å få til et samarbeid med ‘språk-studentene’, få inn et innlegg på intranettsiden til NTNU (og forhåpentligvis andre skoler) samt kanskje en artikkel i Under Duske. Detter er de målene jeg nå jobber med, men alle innspill blir tatt imot med takk. En stand under oppstarts ukene er sikkert ikke så dumt heller. Kjempe flott at du har snakket med IsFit, de internasjonale studentene er aktive på dette arrangementet, enten de hjelper til eller bare deltat på ting som skjer under IsFit. Et sammarbeid der ville være flott.

 7. Pavel sier:

  Ang. Innsida – det var slik at dr-studentene kunne legge meldinger for alle studenter paa fakultetene sine. Saa vi har rekrutert dr-studentene fra forskjellige fakulteter slik at flere f. var dekket (idealistisk alle), og alle studenter faar aa se annonse. Det virket bra, vi hadde ikke dekket alle fakulteter, men Innsida er den kanal som kanskje mest av folket leser, spesiell ved begynnelse av semesteret. Jeg ser fram til buddy-paamelding for hoest allerede i vaar, det blir sikkert bedre. Staa paa! :)

  • Katja Hakel sier:

   Hei,

   når det gjelder Innsida, så kan vi fra AltUnd faktisk legge ut informasjoner på de forskjellige fakultetene, så dersom dere har behov for det er det bare å si ifra. Ellers er det bare å sende en mail til Dagfinn Refseth, som er ansvarlig for å legge ut informasjon på Innsida. Frem til nå ble alt lagt ut som jeg selv har bedt om, enten det er i regi av AltUnd eller som læringsassistent eller kanskje bare en informasjon om et interessant opplegg som tilbys.

   Håper dette hjelper for fremtiden. Jeg er selv utlending, men som bosatt i Norge har jeg aldri følt et behov for slike opplegg som buddyer eller turer. Men som læringsassistent i tysk kommer jeg over en del utvekslingsstudenter som da ikke får oppleve Norge slik de kanskje kunne ha gjort hvis de hadde vært litt mer integrerte. Men dette tror krever at de er her litt lengre enn bare noen få måneder, så jeg føler at det som tilbys av norske studenter er allerede veldig bra, bare det hadde blitt litt mer kjent…

   Hilsen,

   Katja

   • Pavel sier:

    Takk! Du – som en engasjært tysk student, kommende fra en kultur som er relativt veldig lik norsk kultur, har litt annet utgangspunkt enn en mer vanlig spansk, kenyansk, eller koreansk student. De har det mye mer vanskelig å delta i de aktivitetene som norske studenter arrangerer selv gjennom forksjellige grupper. Det er helt riktig at 1 semester varer ikke lenge nok for å forstå annen kultur, men det eneste semesteret folk er i Norge er de veldig åpen til alle erfaringer, lever veldig intensivt, og all intaraksjon som skjer telles. Tror at aktiviteter med mye komunikasjon og situasjoner som krever komunikasjon gir mest. Derfor f.eks. quiz kan være bra, tur er også veldig bra, fordi da er folk sammen flere timer og kan snakke om alt mulig, og turer er en viktig del av norsk livstil, noe som ikke finnes mange andre steder i verden! En gang arrangærte vi tur til Vassfjellet (60 pers, kom med bus til Brøttemsvegen, og var hentet fra Melhus), og det var med oss flere som aldri har vært i natur på den måte! Masse blåbær :). Også alle andre aktiviteter i natur er veldig bra, spesiell med snø eller vann, og helt supert er kulturbesøk eller sosiale aktiviteter, hvor mange folk er sammen. F.eks. på Studenterhytta, når folk gjør noe aktivt, ikke bare sitter der og koser seg. Så det er bare å jobbe systematisk med saken. ISU og ESN gjør mye av dette allerede, men er få, og ofte er dette kun for utlendinger, som Marte påpekte i sin innlegg. Internasjonal seksjon/kontor gjør mye, og støtter arrangmenter litt, men de er veldig, veldig få for mengden av arbeidet de sitter med. Michelle! Michelle! :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s