Ubrukte lesesaler

Det nærmeste en student kommer en arbeidsplass er campus. Mange ønsker å gjøre studiearbeid der, avslutte og ha fri etter det. På den måten henger ikke lesepresset på skuldrene hele døgnet. En nødvendig forutsetning for å arbeide på denne måten er at det er plass på skolen.  Særlig i eksamenstiden kan behovet for en slik plass være sterkt, da arbeidspresset øker.ALLE MÅ HA LÆREBØKER: Konsentrert stemning i lesesal på Universitetet i Oslo. Foto: Espen Røst

Videre er det en fordel for optimalt faglig utbytte at studentene har mulighet til å samarbeide med studenter i samme fagfelt. Særlig er dette viktig på de høyere årstrinn.

Men ikke alle studenters behov for en slik arbeidsmåte oppfylles. I eksamenstiden er det sterkt press på noen lesesaler. Tiden er verdifull i denne perioden, og studenten ønsker da ikke å måtte bruke mye tid på å finne en ledig leseplass evt. ikke finne en.  Det er dager da man må møte før kl 08.00 for å kunne sitte på noen av de mest populære leseplassene.

I perioden 08.12.06 – 15.12.06 ble det utført en telling av studentarbeidsplasser (åpne plasser for alle studenter) (http://www.ntnu.no/2020/pdf/tiltak/Vedleg_12-beregningsgrunnlag_og_behovsanalyser.pdf , vedlegg 3) Selv om denne er noe gammel er trolig mye likt enda. Den viser at det aldri var fullt, stort sett bare havlfullt. En sannsynlig årsak er at studentene ikke kjenner til alle lesesalplassene på de ulike campusene. De aller fleste vet om realfagsbygget, men de utgjør bare en liten andel. (Dragvoll: 442 plasser, Gløshaugen: 585 plasser(tall hentet fra tidligere referert link)).

Hvor er altså disse lesesalplassene som står tomme?  Jeg savner en oversikt over disse. Jeg vet at fakultetene har få åpne lesesaler utenom bibliotekene.

Som et av Norges ledende universitet på teknologi burde det vært mulig og laget en oversikt over tomme leseplasser. Jeg kunne ønsket meg et liknende system som man finner i de store parkeringshusene for biler der det står ca hvor mange ledige plasser som finnes. Denne teknologien er ikke umulig. Studenten kunne sett på internett et kart over lesesalene på de ulike campuser og se hvor det var ledig. Dette ville spart mye frustrasjon med å gå rundt å lete.

Vet dere om lesesalplasser som stort sett er tomme som ligger gjemt et sted? Og kunne det vært interessant å få lage en masteroppgave på systemet jeg foreslår?

http://universitas.no/nyhet/55745/lager-lesesal-app

Åpne opp lesesaler?

Et annet viktig poeng i denne saken er selvfølgelig at de aller fleste leseslene, bortsett fra de ulike bibliotekene, er lukkede lesesaler. Videre ønsker bl.a studenttinget å åpne mer areale for bruk av studenter, altså å øke dekningsgraden.

http://www.underdusken.no/nyhet/2010/6/1505915/%E2%80%93+urettferdig+arealfordeling+p%C3%A5+ntnu

AltUnd ønsker ikke å ta stilling til om lukkede lesesaler skal åpnes, men er meget positive til å øke dekningsgrad, særlig for grupperom. Hvis det oprettes nye lesesalplasser kunne disse vært åpne for alle. Dette hadde vært en styrke, da noen studenter ønsker å være fleksible i valg av leseplass. F.eks hvis de skal trene på idrettsbygget etter skolen, eller ha en lunsj med en fra et annet fakultet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s