Videoforelesninger som forberedelse til forelesning

Videoforelesninger har vært en kjent mulighet  for forelesere ved NTNU i flere år, men likevel er det fortsatt veldig få forelesere ved NTNU som benytter seg av muligheten. En kjent barriere som kan være hemmende for bruken er frykten for at studentene slutter å gå på forelesning og i stedet blir hjemme og ser på videoforelesningen.

Alex Strømme ved Uniped har benyttet seg av videoforelesninger med det målet å stimulere studentene til å engasjere seg i faget og komme forberedt til forelesningene. Sølvberg, Rismark og Strømme (2008)  fant at når studentene benyttet forelesningsvideoen til å forberede seg om temaet for forelesningen, ble det åpnet for et høyere nivå for felles problemløsning i forelesningen. Det kan videre være logisk å tenke seg at desto bedre forberedt til en forelesning flest mulig i forelesningssalen er, desto lettere blir det å oppnå en faglig dialog hvor flest mulig kan delta og bidra. Videre kan forberedelser til en forelesning ha betydning for i hvilken grad du husker innholdet i forelesningen i etterkant. Det vil si at desto forberedt du er til en forelesning, desto bedre vil du huske innholdet i forelesningen. Det kan tenkes at videoforelesninger kan bidra til å skape forventninger,  tydeliggjøre,  og profilere faget for studentene som tar det. Det kan tenkes at videoforelesninger dermed kan bidra til styrke profileringen av faget og fagmiljøet, og på denne måten bidra til et sterkere engasjement blant studentene.

Multimediesenteret er en del av Studieavdelingen ved NTNU (http://www.ntnu.no/mms). Multimediesenteret tilbyr gratis videoopptak av undervisning og forelesninger ved emner som gir studiepoeng.

Dersom du følger linken under kan du kikke på multimediesenterets video-opptak av undervisning innen ulike fagfelt ved NTNU:

http://video.adm.ntnu.no/podcast/

 

En kommentar om “Videoforelesninger som forberedelse til forelesning

  1. Lars-Erik sier:

    Personlig har jeg ikke opplevd videoforelesninger eller podcasting av forelesere på NTNU tidligere. Denne våren tar jeg et emne hvor foreleser tar opp forelesningene og deretter legger ut podcasts på It’s Learning. Dette har blitt særdeles godt mottatt av oss som tar faget.

    Det interessante med nettopp podcasting/videoopptak av forelesninger er, som dere skriver, frykten for økt fravær i undervisningen. Min erfaring fra emnet som blir podcastet er heller motsatt. Dette kan selvsagt skyldes flere ulike ting – men det er verdt å nevne at foreleser er dyktig både på å skape engasjement og på bruk av «alternative» pedagogiske virkemidler som bidrar til å skape variasjon i undervisningen.

    Konklusjonen min er at podcasting av forelesninger er en positiv ting, og at frykten for økt fravær nok er i stor grad overdrevet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s