Mere reliabilitet og sensurveiledninger

Før påsken satte inn skrev jeg et innlegg om sensur og reliabilitet  som jeg skulle følge opp etter hvert som jeg fant flere svar angående denne gråsonen.

Nå har jeg tatt en liten prat med konsulentene på SVT-fakultetet, samt en av de eksterne sensorene som vurderte min eksamen på nytt. Her er noe av det jeg har funnet ut:

Alle eksamener skal ha en sensurveiledning. Om dette ikke sier deg mye, er det altså snakk om en veiledning, skrevet av den som lager eksamenen, for de som skal rette eksamen. Veiledningen skal inneholde hva det forventes at studenten skal prestere i de ulike oppgavene, og er der blant annet for å sikre lik behandling. I teorien blir det laget en slik veiledning til hver eksamen.

Tilbake i virkeligheten er det slik at det ikke alltid blir laget en veiledning til alle eksamener. Om du er blitt satt ned til stryk etter en klage, eller har gått ned en eller flere karakterer, bør du sjekke med instituttet om det finnes en sensurveiledning. Hvis ikke har du en god sak på å få det nye resultatet underkjent.

Det er også mulig å klage på selve sensurveiledningen. Jo dårligere sensurveiledning, jo dårligere inter-rater reliabilitet. Altså- med en lite utfyllende og nøyaktig sensurveiledning er karakteren din, som du har jobbet hele semesteret for, i mye større grad overlatt til flaks med tanke på hvilken av sensorene du får.

Forøvrig – sensurveiledninger er et veldig godt verktøy for eksamensøving, særlig om du ikke har tilgang til gamle A-besvarelser, men kun oppgavene. Du kan få fatt i veiledningene, men det er mulig du må mase litt på instituttet. (Det er greit å mase. Noen ganger finner man gull på bunnen av gnål)

Moralen er: Sensurveiledningen er viktig. Karakteren din bør være avhengig av den.

fortsettelse følger..

2 kommentarer om “Mere reliabilitet og sensurveiledninger

 1. undrende i same shit sier:

  Heisann!
  Hvordan endte denne saken? Trenger å vite da jeg er i tilsvarende situasjon… :-)

  Er litt påfallende at såpass mange som klager får satt ned karakteren eller…?

  • owesen sier:

   Hei!

   Det er jo sjeldent slike saker virkelig ender, de har på en måte evig liv. Men – siden dette innleget ble skrevet er det blitt innført krav om sensurveiledning for hele NTNU (ikke bare SVT, som jeg mistenker var tilfellet her). I forskriftene står det også at man har tilgang på sensurveiledningen etter at karakteren er fastsatt.

   Om du har gått ned 2 karakterer eller mer er det et stort, men dessverre ikke sjeldent, avvik.Jeg ville tatt en titt på sensurveiledningen om jeg var deg. Ta også gjerne en prat med sensorene på oppgaven din, det er mulig de har svar. Prøv å finn ut hva som er grunnen til det store avviket. Om den ligger i en mangelfull sensurveiledning kan du legge inn en klage om formelle feil.

   Om du er satt ned til stryk og må melde deg opp i faget igjen, ta kontakt med fakultetet. Det er ofte de bøyer reglene litt når det gjelder slike saker.

   Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s